
652-4332/4742  BUILDING 218, ROOM 220  LAST UPDATED: April 2025 

 
  

 
   

Torii Station  
 
 

LEGAL ASSISTANCE 
• 652-4332 / 4742 • BUILDING 218, ROOM 220 • 

 
FAMILY SUPPORT DURING PHYSICAL SEPARATION 

Army Regulation 608-99 
Frequently Asked Questions 

 
Introduction. This document provides general information for Army Soldiers and their Families and 
should not be considered legal advice. For specific questions pertaining to your situation, please contact 
your local military legal assistance office.  Commanders and leaders with support questions about their 
Soldiers obligations should contact their trial counsel. 
 
Q1. Does a Soldier owe financial support when a separation occurs?  
A1. Yes. Army Regulation (AR) 608-99, ch. 2-1 and 2-7(a)(3) requires Soldiers to provide financial support 
to their family when geographically they are separated or if one spouse leaves the residence. 
 
Q2. How much financial support does a Soldier owe? 
A2. In the absence of a court order or an agreement between spouses, a Soldier must pay a “pro-rata share” 
of BAH RC/T – WITH to each family member. The total support amount is based on rank and is found at 
the intersection of the rank row and the “With Dependents” column on the Non-Locality BAH Rates chart, 
called “BAH RC/T – WITH” in AR 608-99, ch. 2-6.  Example for 2025, a Staff Sergeant (E-6) BAH RC/T – 
WITH rate is $1,496.40. The chart changes each year and is different than the BAH for a specific duty 
station. The total support amount is then divided by the number of supported family members to determine 
the amount each person receives. It is common for the total support amount, i.e. spouse’s and child(ren)’s 
pro-rata shares, to go to the non-military spouse if the child(ren) are residing with the non-military spouse. 
 
Note: When a Soldier is stationed in Japan (or other overseas location) and receives BAH solely on behalf 
of unaccompanied Family members who reside in the United States, the actual amount of BAH paid to the 
Soldier will be used to calculate the support required for those dependents if it is greater than the BAH 
RC/T-With rate. See AR 608-99, ch. 2-6(d)(1)(a) and ch. 2-6(1)(d). 
 
Q3. What is Enhanced Interim Financial Support (EIFS) for spouses?  
A3. Per AR 608-99, ch. 2-6(f)(1), Enhanced Interim Financial Support (EIFS) is meant to address expenses 
that arise at separation (e.g. moving costs) or when the time to obtain a court order is prolonged due to lack 
of access to courts with jurisdiction over the marriage (e.g. stationed OCONUS). EIFS belongs to the civilian 
spouse and is in addition to their pro-rata share. EIFS is 25% of the BAH RC/T – WITH amount. If either 
spouse has access to a court with jurisdiction over the marriage, i.e. if they can file for divorce in a state, 
the civilian spouse receives a one-time EIFS payment. If no court has jurisdiction over the marriage or no 
one has access to a court that does have jurisdiction, a spouse receives monthly EIFS until filing is possible. 
See AR 608-99, ch. 2-6(f)(2). 
 
Q4. What if we live on post/base? 
A4. Those residing in installation housing do not receive BAH RC/T – WITH support, but civilian spouses 
may receive EIFS. See AR 608-99, ch. 2-6(d)(2).  

https://www.military.com/sites/default/files/2024-12/2025-Non-Locality-BAH-Rates.pdf
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Q5. What if we are dual military? 
A5. Under AR 608-99, ch. 2-6(d)(4), active duty spouses do not receive support payments. If a Soldier does 
not have custody of any children and the family resides off-post/base, the non-custodial parent owes the 
custodial parent BAH-DIFF. If the situation is the same, but their family lives on-post/base, the Soldier does 
not owe support. If a Soldier has custody of some of the children, they do not owe payments to the spouse 
who has the other child(ren). 
 
Q6. What if a court order is in place? 
A6. A Soldier pays the court-ordered spousal or child support amount(s). 
 
Q7. What if we have our own agreement? 
A7. AR 608-99, ch. 1-7(d), says regulatory support is intended to be a temporary measure until a court order 
is issued or an agreement is reached. An agreement may be either oral or written, but we strongly 
recommend a written agreement signed by both spouses so there is no ambiguity about the amount or 
frequency of payments, etc. Informal writings like text messages may not be sufficient. 
 
Q8. I am paying for the bills. Do I still owe the full BAH RC/T – WITH amount? 
A8. It depends. If a Soldier is paying their family’s rent, mortgage, rental or home insurance, or utilities, 
these “in-kind” payments may be deducted from the monthly support obligation but cannot be deducted 
from EIFS without the spouse’s written approval. In-kind payments do not include things like mobile phones, 
internet, groceries, or car payments without a family members’ written approval. See AR 608-99, ch. 2-9(d) 
and (e). As such, absent that approval, a Soldier does not have to continue paying those expenses to 
comply with AR 608-99. 
 
Q9. When do payments start? 
A9. Under AR 608-99, ch. 2-8 and 2-9(b), payment must be made not later than the first of the month 
following the month to which the financial support pertains, including partial months. Example: an O2 Soldier 
lives in town with a spouse and leaves their home on 20 April, 2025. Her BAH RC/T – WITH amount is 
$1,572.30/month; EIFS is $393.07. She must pay 10 days of support* and $393.07 no later than 1 May 
2025 *(1,572.30 ÷ 30 days = $52.41. $52.41 x 10 days = $524.10). She must pay her spouse $917.17 
(524.10+ 393.07) by 1 May. 
 
Q10. Are there exceptions? 
A10. Excluding court orders or spousal agreements, there are no exceptions for child(ren)’s share(s). There 
are exceptions for spousal support, but a Soldier must request release from a Battalion-level Commander 
and the Commander must approve the request. Instances where a Commander may release a Soldier 
include a spouse’s income exceeding the base pay of a Soldier, the Soldier was the victim of substantial 
abuse by the spouse, the Soldier provided spousal support for at least 18 months, or fundamental fairness 
requires release. See AR 608-99, ch. 2-13(d) for a comprehensive list. Adultery, desertion, or other marital 
misconduct by a spouse does not on its own excuse the Soldier from financial support. See AR 608-99, ch. 
2-6(a). 
 
Q11. What if a Soldier is not making support payments? 
A11. Try resolving things directly with the Soldier. Family members may contact the Soldier’s Commander. 
Commanders are then obligated to look into the matter and respond in a reasonable amount of time. A 
preliminary inquiry or administrative investigation may occur. See AR 608-99, ch. 3. 
 
Q12. Can a Commander order payments? 
A12. Yes, and must if they determine a Soldier is not complying with AR 608-99. See ch. 3-4(a)(3). 
 

The complete version of AR 608-99: 
https://armypubs.army.mil/epubs/DR_pubs/DR_a/ARN30639-AR_608-99-000-WEB-1.pdf. 

https://armypubs.army.mil/epubs/DR_pubs/DR_a/ARN30639-AR_608-99-000-WEB-1.pdf

