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Separation Agreements from A to Z 

 
1.  Purpose. To provide legal assistance clients with answers to routine questions regarding 

separation agreements. 

 

2.  FAQs:   

 

Q1.  What is a separation agreement? 

 

A1.  A separation agreement is a contract voluntarily entered into between two spouses in 

which they agree to resolve such matters as property division, debts, custody, and support 

when they separate from each other.  It must be signed by both parties in the presence of a 

notary public before it is valid.  A separation agreement from the Legal Assistance Office is a 

“written legal separation” agreement – it is not a court-ordered legal separation.  The 

separation agreement you sign at the Legal Assistance Office is an agreement or contract 

between the spouses which establishes legally enforceable duties and rights. 

 

Q2.  Who prepares a separation agreement? 

 

A2.  You will jointly draft a separation agreement with your spouse. Once it is prepared, it is 

best to call your Legal Assistance Office for an appointment and have an attorney review the 

document for you.  Beware that office policies and ethical considerations prohibit both parties 

from being seen by the same attorney.  Both parties are entitled and encouraged to speak with 

and be counseled by separate and independent attorneys before they actually enter into any 

formal, binding agreement. 

 

Q3.  Can we divide our property in a separation agreement? 

 

A3.  Yes.  A couple that is separating can agree upon a division of property in their separation 

agreement and that agreement will be binding between them.  The property to be divided 

consists of real property (such as land and the buildings on it), tangible personal property (such 

as cars, jewelry, and furniture), and intangible personal property (such as bank accounts, stocks 

and bonds, pension or retirement interests, and life insurance). 

 

Q4.  Does my spouse have to sign a separation agreement? 

 

A4.  An “agreement” means that both parties sign voluntarily, without duress or coercion.  You 

cannot force your spouse to sign a separation agreement or compel an agreement to the terms 

that you wish to impose upon him or her in the agreement. 
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Q5.  Do I really need a separation agreement? 

 

A5.  The law does not require the parties to execute a separation agreement. However, it is a 

wise idea, if there are debts, children, support claims, or property involved, and the parties 

want to settle these matters in writing.  A written separation agreement is beneficial because 

the legal rights and responsibilities of each spouse are specifically detailed. 

 

Q6.  Does a separation agreement help me get a divorce? 

 

A6.  A separation agreement will usually facilitate court action by reducing the friction, costs, 

and time required.  The various states have different provisions in their laws which might make 

a divorce faster or easier, if there is a separation agreement in which the parties have divided 

their property and arranged for payment of any debts of the marriage.  Generally, if the parties 

have executed a separation agreement, only one party needs to have an attorney and appear in 

court for the divorce hearing. 

 

Q7.  If I have a separation agreement, may I live with another individual? 

 

A7.  Under the law, you are still considered “married.”  Only a court of competent jurisdiction 

has the ability to dissolve the marital status.  Servicemembers (SM) are subject to military law 

(UCMJ), and may be prosecuted for adultery, a crime punishable by Article 134, UCMJ, even if 

there is a separation agreement between the husband and wife.  Civilian laws in CONUS do not 

make adultery a crime. 

 

Q8.  Can we decide in our separation agreement how we will file taxes after we separate? 

 

A8.  Yes.  As long as you are married, you may file federal and state taxes either jointly or 

separately.  If you file separately, the “payer” spouse will normally be permitted to deduct from 

gross income any sum paid to the “recipient” spouse as alimony or separate maintenance, but 

not amounts paid as child support.  The recipient spouse will have to report these sums as 

taxable income.  The party who has custody of the child is entitled to claim the tax exemption 

for that child, in the absence of a contrary agreement.  However, the parties can determine 

whom will get the tax exemption in the separation agreement. 

 

Q9.  Can my spouse be charged with contempt of court if s/he violates the terms of the 

separation agreement? 

 

A9.  No.  It is not contempt of court to violate a separation agreement, unless the agreement 

has been made a part of a court order or a divorce decree.  Contempt of court is failure to obey 

a court order without legal justification.  You may, however, sue your spouse for breach of 
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contract, if s/he violates the separation agreement.  Failure of a military member to honor 

family support provisions of a separation agreement may result in judicial or non-judicial 

punishment for a violation of a lawful general regulation (Article 92, UCMJ). 

 

Q10.  How can I enforce the support provisions of my separation agreement without going to 

court? 

 

A10.  SMs must comply with the terms of written separation agreements in accordance with 

their appropriate service regulation (i.e. AR 608-99).  If you are not receiving support payments 

from a SM in violation of an agreement, contact the SM’s immediate commander and request 

enforcement.  The commander cannot take the money directly from the SM, but the 

commander can explain what the alternatives are, including: elimination from military service; 

filing of unfavorable information in official records; non-judicial punishment under Article 15, 

UCMJ; adverse administrative actions under service appropriate regulations (i.e. AR 635-200 or 

AR 635-100); or court martial.  In the absence of a court decree or written separation 

agreement, the SM spouse could provide up to the full amount of BAH at the “with-

dependents” rate.  If there are multiple families to be supported, the amount of support will be 

divided.  Also, there is the possibility of obtaining an involuntary support allotment under 

certain circumstances. 

 

Q11.  Will a separation agreement free me from paying debts for which I have signed along with 

my spouse? 

 

A11.  No.  A separation agreement is only a contract between spouses.  It cannot bind third 

parties, such as banks or finance companies, which have not signed it.  However, if your spouse 

promises to pay a bill, then breaks that promise, and you have to pay it, you can then sue your 

spouse for breach of contract for the amount of money you had to pay.  Furthermore, you and 

your spouses may agree that any debts you individually incur after the signing of the separation 

agreement are the obligation of the party who incurred it. 

 

Q12.  Will a separation agreement stop my spouse from hassling me? 

 

A12.  While separation agreements usually have a non-harassment clause in them, you should 

understand that no pieces of paper – be it an agreement or a court order – is going to stop a 

person from doing something s/he is determined to do.  If the problem is one of physical 

violence, a court order would be better than a separation agreement. If violated, it could serve 

to punish or jail the wrongdoer.  If there is only an agreement, a lawsuit for breach of contract 

is one possible remedy for breaking the promise of not hassling each other. 
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Q13.  Is a court of law bound by what we put in the separation agreement about our children? 

 

A13.  Not necessarily.  The terms you include for child support, custody, and visitation can 

always be altered by the court in the best interests of the children.  Courts will generally adopt 

all the terms, including the provisions for child support, custody, and visitation so long as the 

terms are reasonable.  Finally, all states now have child support guidelines and will most likely 

apply these guidelines when determining child support. 

 

Q14.  Can the court modify other terms we include in a separation agreement? 

 

A14.  The terms in a separation agreement that pertain to division of property or adults will not 

be modified by the court except in very limited circumstances.  For example, if the separation 

agreement has been incorporated in a court decree, the court normally has the power to 

modify the support terms (alimony or child support) based upon a “substantial change in 

circumstances.”  The party desiring the modification has to show the court that there has been 

such a change of circumstances.  If the terms involve property division, the court can only 

modify terms which are executory in nature (i.e. those terms that have not yet been completed, 

such as transfer of car titles), not the executed or completed terms such as reallocation of 

property already divided. 

 

Q15.  Can a single attorney advise, both, me and my spouse regarding the separation 

agreement? 

 

A15.  No.  Two attorneys should be involved, one to advise each party.  In this way, both 

spouses know that they have received independent legal advice from a lawyer who does not 

have a conflict of interest by representing two clients with different needs or goals.  Even if 

both parties are agreeable on all terms, one legal assistance attorney will not, and cannot, 

represent both parties. 

 

Q16.  Will the government transport me, my children, and our household items; and if so, how 

long will I have to use this privilege? 

 

A16.  Under normal circumstances, government transport and household goods shipment are a 

privilege available to the SM. 

 

Q17.  What happens if my spouse objects to my taking the children? 

 

A17.  This is a difficult and highly emotional problem.  You must recognize that only a court of 

law can resolve child custody disputes.  A military commander or the Legal Assistance Office 

cannot determine which spouse will have custody of minor children.  If you and your spouse 
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cannot resolve the problem, seek a court-ordered resolution. You must hire civilian counsel to 

represent your interests. 

 

Q18.  Am I entitled to medical, exchange, and commissary privileges following my separation? 

 

A18.  As long as you remain married to a SM, you are entitled to a family member identification 

card.  Children of military members are entitled to identification cards until age 18. If the 

children attend college, they are entitled until age 23. Your privileges are normally limited to 

emergency medical care, theater, and recreational services. You will retain all privileges until 

the date of divorce. Emergency medical care will still be available after the date of divorce. 

 

Q19.  Am I entitled to medical care after separation? 

 

A19.  Family members are authorized to use all DOD medical treatment facilities, including 

dental clinics.  However, once your SM spouse PCS’s or a divorce is granted, the former spouse 

loses medical care coverage and will qualify only for emergency medical care. 

 

This fact sheet has been prepared by the Presidio of Monterey Legal Assistance Office.  It is 
intended only for general information regarding separation agreements.   Since this field of law 
is complex and state laws differ, you should consult a legal assistance attorney by calling our 
office at (831) 242-5083/5084.  
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