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Q:  What is the Uniform Services Former Spouses Protection Act (USFSPA)?  The USFSPA 
is a law (10 United States Code Section 1408) that provides benefits to certain former spouses of 
military members.  The benefits may affect receipt of retirement pay, receipt of free medical care, 
use of the post-exchange and commissary, and eligibility under the Survivor Benefit Plan. 
  
Q:  If a former spouse automatically entitled to a portion of the service member’s military 
retirement based upon the length of their marriage?  No, there is no automatic entitlement to 
division of retired pay upon divorce.  The parties may agree, in the separation agreement, to divide 
retirement pay.  In addition, the USFPA authorizes state courts, if they so choose, to treat military 
retirement as marital property that may be equitably divided during the divorce proceeding.  In the 
absence of an agreement, the decision whether to divide retirement pay is in the discretion of the 
state court and the amount awarded to the former spouse will vary in each case. 
 
Q:  Can former spouses receive their court-ordered share of the retirement directly from the 
Department of Finance and Accounting (DFAS)?  If a state court awards a portion of the 
retirement pay to the former spouse, or the court approves a property settlement incident to the 
divorce decree that awards a portion of the retirement pay, he or she may receive direct payments 
from DFAS if the parties were married for ten years or more during which the member performed at 
least ten years of service creditable in determining the member’s eligibility for retirement. 
 
Q:  How much of the disposable retirement pay can be directly paid to the former spouse?  
Direct payments to the former spouse cannot exceed fifty percent of the disposable retirement pay.  
Even if a former spouse is awarded more than fifty percent of the retirement in the divorce decree, 
the direct payments under USFSPA are limited to fifty percent if disposable retirement pay.  
However, in cases where there are payments both under USFSPA and pursuant to a garnishment 
for child or spousal support, the total amount of direct payments to the former spouse may not 
exceed sixty-five percent of the disposable retirement pay. 
 
Q:  How can a former spouse apply for direct payments of the court-ordered retirement 
pay?  In order to apply for payments under USFSPA, a completed application form (DD Form 
22930 signed by the former spouse together with a certified copy of the court certified by the clerk 
of court within 90 days of the applications should be served, by facsimile or by mail, upon DFAS.  
For more information, you may contact DFAS at 1-888-332-7411.  The completed application can 
be mailed to DFAS at the following address: 
 

Defense Finance and Accounting Service 
                                              Cleveland DFAS-DGG/CL 
                                              P.O. Box 998002 
                                              Cleveland, Ohio  44199-8002     
 
 
Q:  When will the former spouse begin to receive direct payments of retirement pay?  
Payments to the former spouse must begin within 90 days after DFAS receives the completed 
application.  If the application has been submitted prior to the military’s member’s retirement, then 



payments to the divorced spouse will begin no later than 90 days after the member becomes 
entitled to receive retired pay. 
 
Q:  Is disability compensation received by the retired service member considered part of his 
or her disposable retirement pay that can be automatically paid under USFSPA?  No, the 
USFSPA excludes Department of Defense and Veterans Administration disability pay from the 
definition of disposable retired pay.  Consequently, neither is subject to allocation to the former 
spouse. 
  
Q:  Can arrearages of court-ordered retirement pay be automatically paid under USFSPA?    
No, the USFSPA does not provide for the collection of arrearages of retired pay. 
 
Q:  If a former spouse remarries, is she still entitled to receive her share of the court 
ordered retirement pay?  The former spouse is still entitled to receive her share of the retirement 
pay unless there is a state court order, or court-approved separation agreement, indicating the 
entitlement will end upon remarriage. 
 
Q:  Are former spouses authorized to use the commissary, post-exchange, and receive free 
medical care?  A spouse who was married to the military member for twenty or more years during 
which the member performed at least twenty years of creditable service is authorized these 
benefits.  The benefits will be suspended if the spouse remarries, while commissary and exchange 
privileges may be revived if the subsequent marriage is terminated, medical benefits are not 
restored even is subsequent marriage is terminated.  A spouse who was married to the military 
member for twenty years or more during which the member performed at least fifteen years of 
creditable service may be authorized t receive medical benefits for one year upon which the former 
spouse may purchase a conversion health policy.  Former spouses who do not meet the above 
length of marriage/length of service tests may be eligible for the Department of Defense continued 
Health Care Benefit Program, which is a premium based program for 36 months of coverage. 
 
Q:  What is the survivor benefit plan (SBP)?  SBP is an annuity that allows retired service 
members to provide continued income to a named beneficiary in the event of the retiree’s death.  A 
retiring service member will be enrolled in the SBP unless he or she specifically declines to 
participate.   
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